B Vitamini Nedir?
B vitamini aslında vücutta farklı ama temel işlevler yerine getiren bir grup vitaminden oluşur. Birçoğu vücudunuzun yiyeceği enerjiye dönüştürmesine yardımcı olur, ancak bazılarının daha spesifik görevleri vardır. Vücudumuz için oldukça gerekli ve faydalı bir vitamindir.
Daha Fazla Göster
B vitamini ne işe yarar?
Herkesin sağlıklı kalması için ihtiyaç duyduğu sekiz B vitamini vardır. Her biri vücutta farklı bir rol oynar, ancak çoğu aynı zamanda hücrelerinize bakmak ve yediğiniz yiyecekleri enerjiye dönüştürmek için birlikte çalışır.
B1 Vitamini (tiamin) - Bu B vitamini, enerji veren metabolizmaya katkıda bulunur ve merkezi sinir sistemini destekler.
B2 Vitamini (riboflavin) - Vücudunuzun gıdalardan enerji salmasına yardımcı olan bir başka B vitamini olan riboflavin ayrıca sinir sisteminizin normal görüşünü ve işlevini korur.
B3 Vitamini (niasin) - Niasin, cildinizin sağlığını korumanın yanı sıra enerji salınımında da rol oynar.
Pantotenik asit - Bu tip B vitamini, vücudun yiyecekleri enerjiye dönüştürmesine yardımcı olan ve normal zihinsel performansa katkıda bulunan bir başka vitamin türüdür.
B6 Vitamini - Bu vitamin, vücudun karbonhidrat ve proteinden elde edilen enerjiyi kullanmasını ve depolamasını destekler. Aynı zamanda vücutta oksijen taşıyan normal kırmızı kan hücresinin oluşumuna da yardımcı olur.
B7 Vitamini (biotin) - Biotin, normal saçın korunmasına katkıda bulunduğu için iyi bilinir.
B9 Vitamini (folat) - Folat, vücuda sağlıklı kırmızı kan hücreleri oluşturmada yardımcı olur ve ayrıca bebeklerin rahimde omurga kusurları oluşturma riskini azalttığı düşünülmektedir. Genellikle gıdalardan elde edilirken, insan yapımı folat formuna folik asit denir.
B12 Vitamini - Enerji salınımı için bir diğer önemli B vitamini olan B12 de sinir sistemini destekler, vücudun kırmızı kan hücreleri yapmasına yardımcı olur ve bağışıklık sisteminin normal çalışmasını destekler. Aktif formu metilkobalamin olan B12 vitamini hemoglobin üretimi, enerji üretimi ve sinir sistemi sağlığı için önemlidir.
B Vitamini Eksikliğinde Ne Olur?
B vitamini eksikliğinde yeterli miktarda alınamayan b vitamini türüne göre farklı belirtiler görülmektedir. Örneğin B7 vitamini(biotin) eksikliğinde ciltte solgunluk ve grileşme, kuru cilt, bulantı, kas ağrıları, halsizlik, saç dökülmesi ve yorgunluk gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. B12 vitamini eksiliğinde ise yorgunluk, iştahsızlık, halsizlik, kalp çarpıntısı, nefes darlığı, depresyon, hafıza zayıflığı ve zihinsel beceri kayıpları gibi belirtiler gözlemlenebilmektedir.
B Vitamini Hangi Besinlerde Var?
B vitamini nelerde bulunur sorusunun cevabı aslında çok geniştir. Yeşil sebzeler ve meyvelerden (muz, portakal vs.) kepekli tahıllara, soya fasulyesine ve nohutlara kadar, muhtemelen düzenli olarak yediğiniz çeşitli yiyeceklerde B vitamininin çoğu formunun bulunduğunu göreceksiniz.
Aynı zamanda çoğu B vitamini et, süt ürünü ve yumurtalar gibi besin gruplarında yüksek miktarda bulunur. Bu nedenle veganlar ve vejeteryanlarda bu vitaminin eksikliğinin görünme sıklığı artabilmektedir.
Eğer günlük B vitamini ihtiyacımızı besinlerimizden yeteri kadar karşılayamıyorsak, b vitamini eksikliğinde görülen hastalıklara sebebiyet vermemek için vitamin takviyesi kullanarak bu eksikliğimizi kapatabiliriz. B vitamini takviyelerinin kapsül, tablet, ampul, şurup gibi pek çok formu bulunmaktadır. Tek bir b vitamini eksikliğine yönelik vitamin çeşitleri bulunduğu gibi pek çok b vitamini çeşidini içeren b vitamini kompleksleride bulunmaktadır.
Sitemizden kendi ihtiyacınıza göre tercih ettiğiniz b vitamini takviyelerini uygun fiyatlarda temin edebilirsiniz.